Dlaczego powstał? 

Wzrastająca świadomość ludzi na temat związku diety ze zdrowiem wiąże się ze wzrostem oczekiwań w odniesieniu do produktów spożywczych, które są w stanie wpłynąć na poprawę zdrowia, jak również dostarczają składników odżywczych. Osoby z nietolerancją laktozy do tej pory musiały rezygnować z nabiału zawierającego laktozę, aby uniknąć problemów zdrowotnych, a co za tym idzie, pozbawiały się cennych składników odżywczych zawartych w mleku i jego przetworach np. kefirze.

Obecnie na polskim rynku występuje duża ilość produktów roślinnych (np. produkty sojowe) skierowana między innymi do osób z nietolerancją laktozy. Jednak produkty te nie zastąpią całkowicie produktów mlecznych bogatych w łatwo przyswajalne składniki odżywcze: wapń, białko, witaminy B2, B6, B12 i kwas foliowy.

Kefir Robico bez laktozy ze szczepem bakterii lactobacillus rhamnosus daje możliwość delektowania się smakiem tego fermentowanego napoju mlecznego oraz korzystania z jego dobroczynnych dla organizmu właściwości także klientom z nietolerancją laktozy.

„Nie zawiera laktozy” – co kryje się pod tym terminem?

Nietolerancja laktozy jest zaburzeniem trawienia, w którym organizm wytwarza za mało enzymu laktazy lub nie wytwarza go wcale. W przypadku nietolerancji laktozy spożycie produktów ją zawierających prowadzi do problemów gastrycznych. Laktaza jest niezbędna do prawidłowego rozkładu laktozy (cukru obecnego w mleku i jego przetworach). Przy produkcji Kefir Robico bez laktozy ze szczepem bakterii lactobacillus rhamnosus został zastosowany enzym laktaza, który rozkłada cukier mlekowy (laktozę) na dwa cukry proste: glukozę i galaktozę. Te cukry proste dają wyższy poziom odczucia słodyczy.

Lactobacillus rhamnosus – moc probiotyku w butelce kefiru 

Większość probiotyków to lactobacillusy lub bifidobacterie. Odgrywają istotną rolę pośród normalnej korzystnej mikroflory, która w sposób naturalny obecna jest w układzie jelitowym ludzi i zwierząt. Kefir Robico bez laktozy zawiera Lactobacillus rhamnosus – szczep bakterii probiotycznych. Bakterie te mogą w sposób korzystny wpływać na zdrowie i samopoczucie osób spożywających produkty z ich zawartością, m.in. ze względu na:

  • Efekt immunostymulacyjny – zdolność  bakterii do wzmacniania systemu immunologicznego i poprawy odporności na zachorowania infekcyjne
  • Optymalnie funkcjonujący system immunologiczny jest ważną ochroną przed chorobami infekcyjnymi i nowotworami
  • Wpływają korzystnie na trawienie i perystaltykę jelit
  • Posiadają zdolność do przeżywania w niskim pH (np. pH żołądka) i relatywnie wysokiej koncentracji soli żółciowych, co pozwala na funkcjonowanie i pozytywne oddziaływanie bakterii w ludzkim przewodzie pokarmowym
  • Wspomagają odchudzanie poprzez wspieranie gospodarki tłuszczowej w organizmie.

Dla kogo Kefir Robico bez laktozy ze szczepem bakterii lactobacillus rhamnosus:

  • w pierwszej kolejności to produkt dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy;
  • dla klientów poszukujących produktów, które w sposób naturalny mogą korzystnie wpływać
    na ich samopoczucie;
  • dla wszystkich tych, którzy wolą produkty mleczne fermentowane o łagodniejszym i delikatniejszym smaku;
  • ze względu na swój wyjątkowy smak powinien także świetnie sprawdzić się jako produkt dla dzieci.