Lasagne z farszem szpinakowo - śmietanowym

Składniki:


• 3 jaja
• 2 ząbki czosnku
• 6 pieczarek
• świeżo mielony pieprz, sól, gałka muszkatołowa
• 3 łyżki masła
• 1 kg mrożonego szpinaku w liściach
• 400 g chudego twarogu
• ok. 12 płatów lasagne
• 200 g śmietany 18% Robico w szklanym słoiczku
• 100 g tartego żółtego sera ( np. Gouda Light Robico Smukła Linia)


Przyrządzenie:

Czas: 1 godzina, Liczba porcji: 4


Szpinak rozmrozić dusząc na patelni bez przykrywki dolewając wody, tak by nie był suchy. Do szpinaku dodać 3/4 zawartości słoika śmietany Robico 18% oraz sól, pieprz, gałkę i przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku.
Z twarogu, jaj, pozostałości śmietany oraz 1 ząbka czosnku
oraz przypraw zrobić gładka masę. Dodać dwie łyżki
tartego żółtego sera. Pieczarki pokroić w cieniutkie plasterki i krótko smażyć
na łyżce masła. Dodać pieprz i sól. Następnie wymieszać wszystkie składniki - masę   z twarogu, szpinak oraz dodać pieczarki. Formę do zapiekanek wysmarować masłem.
Na dnie rozłożyć pierwszą warstwę makaronu i rozsmarować kilka łyżek szpinaku.
Ułożyć płaty lasagne bez wstępnego ich obgotowania, grubo posmarować szpinakowym nadzieniem. Masę przykryć kolejnymi płatami lasagne i czynności powtórzyć. Na wierzchu powinna znaleźć się warstwa ciasta posmarowana szpinakiem, posypana serem żółtym. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20-30 minut. Po upieczeniu warto zostawić ją w spokoju
przynajmniej przez 30 minut, aby stała się bardziej zwarta.