Niezwykłe pierogi

Składniki na farsz:

100 ml KEFIRU Robico

1 cebula,

1/2 kg chudego twarogu (możliwie twardy),

1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków (koniecznie takiej, która nie zawiera tłuszczu roślinnego lub cukru),

Szczypta soli i pieprzu do smaku

 

Składniki na ciasto:

2 szklanki otrębów owsianych

1 szklanka otrębów pszennych

200 ml Zimnego Mleka Robico 2%

sól,

maggi,

odrobina skrobi kukurydzianej.

 

Przygotowanie farszu:

Cebulę należy drobno pokroić i zeszklić na patelni teflonowej z odrobiną wody. Następnie do miski wrzucić twaróg (lekko połamany, ale nie zmielony), dodać łyżeczkę przyprawy do ziemniaków, KEFIR Robico i do smaku dodać sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, ale dbać przy tym, aby struktura twarogu nie był zbytnio zmieniona.

 

Przygotowanie  ciasta:

Otręby zmielić, przesypać do naczynia, którym będziemy wyrabiać ciasto. Następnie dodawać stopniowo lekko podgrzane Zimne Mleko Robico oraz szczyptę soli i wyrobić ciasto.

Po przygotowaniu ciasta na stolnicy podsypać trochę skrobi kukurydzianej, ale tylko tyle aby ciasto nie przywierało do powierzchni, i rozwałkować ciasto na gruby placek o grubości ok. 5-6 mm. Z rozwałkowanego ciasta wykrajamy krążki o średnicy ok 9 cm. Przed nałożeniem farszu na ciasto dobrze mocno je rozgnieść, aby po złożeniu pieroga ciasto się nie łamało.

Gotowe pierogi należy gotować we wrzącej lekko osolonej wodzie przez ok. 5 minut. W trakcie gotowania mieszać pierogi od czasu do czasu. Podawać oczywiście polane KEFIREM Robico! Dla tych, którzy lubią mocniej przyprawione potrawy proponujemy polanie ich jeszcze przyprawą maggi.

UWAGA: Osoby stosujące dietę białkową powinny przeliczyć ile sztuk pierogów dziennie można zjeść pamiętając o zalecanej dawce otrębów na dzień ;)