Semla

Składniki na 20 bułeczek:
100 g masła
1 ¼ szklanki Zimnego Mleka Robico
125 g cukru
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kardamonu (najlepiej całego)
1 jajko
50 g świeżych drożdży
1 kg mąki
1 jajko do smarowania bułeczek
 
Na nadzienie do bułeczek:
200 g migdałów
200 g cukru
2 łyżki wody
400 g śmietany do ubicia i cukier puder do dekoracji
 
Dodatkowo Zimne Mleko Robico do podania deseru.
 
Wykonanie:
1. Rozpuść masło i dodaj do niego Zimnego Mleka Robico. Ziarna kardamonu zmiażdż w moździerzu.
2. Do masła i mleka dodaj cukier, sól, kardamon oraz jajko. Zamieszaj.
3. W misce rozdrobnij drożdże. Powoli, w międzyczasie mieszając, dodawaj do nich uprzednio przygotowaną mieszankę.
4. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i powoli dodawaj do zaczynu drożdżowego.
5. Otrzymane ciasto posyp mąką i wyrabiaj przez chwilę na stolnicy. Następnie uformuj z niego kulę i pozostaw aby „odpoczęło” przez 40 minut. W tym czasie zajmiemy się nadzieniem.
6. Migdały sparz i obierz z łupin. Rozdrobnij je – np. zmiksuj blenderem. Dodaj do nich cukier i miksuj dalej przez 5 minut. W międzyczasie dodaj wodę. Powstałą masę odstaw.
7. Wracamy do naszego ciasta – wyjmij je na stolnicę i podziel na 20 części. Uformuj z nich kulki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykryj materiałową ściereczką i pozostaw na pół godziny. Po upływie tego czasu posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem.
8. Piecz 8-10 minut w temperaturze 225 stopni. Wyjmij i pozwól przestygnąć.
9. Ubij śmietanę. Możesz już zacząć delikatnie podgrzewać dodatkowe mleko.
10. Odetnij szczyty bułeczek (nie wyrzucaj!) i wyjmij, np. łyżką, część środka. „Środki” przełóż do miski.
11. Odłożone do miski ciasto zalejmy podgrzanym mlekiem i dodajemy pastę z migdałów i cukru.
Mieszamy dokładnie po czym tak powstałe nadzienie nakładamy do bułeczek. Nakładamy na wierzch bitą śmietanę a następnie przykrywamy bułeczki z nadzieniem śmietaną ich uprzednio odłożonymi szczytami. Możemy je jeszcze posypać cukrem pudrem.
12. Pozostaje kwestia podania! Nakładamy bułeczki na nieco głębsze talerzyki dolewając na dno nieco ciepłego mleka. Gotowe! 
 
Smacznego!