Sernik na zimno z truskawkami

Składniki:
  • 250 ml ZIMNEGO MLEKA Robico (plus dodatkowo nieco do nasączenia biszkoptów)
  • 3 opakowania serka homogenizowanego
  • 1 śmietana kremówka
  • 250 g cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • ½ kg truskawek (mogą być również mrożone)
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 1 opakowanie biszkoptów
Wykonanie:
1. Dodaj żelatynę do mleka i poczekaj chwilę aby spęczniała. Następnie podgrzej na niewielkim ogniu, aby się rozpuściła po czym odstaw do wystygnięcia.
2. Śmietanę ubij i zmiksuj razem z serkiem homogenizowanym oraz cukrem.
3. Truskawki (rozmrożone jeśli trzeba) pokrój (zostaw kilka dla ozdoby) i zmiksuj z masą z serka i śmietany.
4. Dodaj wystudzone mleko z żelatyną.
5. Wyłóż tortownice biszkoptami i skrop je pozostałym mlekiem.
6. Powoli nałóż masę do tortownicy z biszkoptami.
7. Wstaw do lodówki na ok. 30 minut aby masa stężała.
8. Wyjmij tortownicę z lodówki i wierzch oblej przygotowaną wcześniej (i dobrze ostudzoną) galaretką truskawkową. Przyozdób pozostałymi truskawkami.
9. UWAGA! Aby nie zepsuć stężałej masy zbyt gwałtownym zalaniem galaretką proponujemy nakładać ją powoli za pomocą łyżki.
10. Wstaw na ok. 2 godziny do lodówki.
 
Smacznego!