Szaszłyki z kurczaka w ziołach

Składniki:

  • 250 g KEFIRU Robico
  • 1 kg filetów z kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 starty ząbek czosnku

Przepis:

1. Około 25 drewnianych patyczków do szaszłyków namoczyć w wodzie (aby nie spaliły się podczas pieczenia).

2. Filety z kurczaka pokroić w dużą kostkę.

3. Następnie przygotować marynatę z KEFIRU Robico oraz wszystkich przypraw. 

4. Kawałki kurczaka nabić na patyczki, ułożyć na talerzu i zalać marynatą.

5. Tak przygotowane szaszłyki pozostawić na kilka godzin w lodówce.

6. Piec na grillu 8-10 minut, aż mięso będzie miękkie i zrumienione na złoto. Można je również przygotować w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160-180 stopni Celsjusza, piec nie dłużej niż 15 minut.

Tak przygotowany kurczak będzie smakowitym i wartościowym posiłkiem dla zwolenników diety proteinowej, ale również dla wszystkich ceniących sobie smak dobrze przygotowanego drobiu :)