Tort naleśnikowy

Składniki:
Do ciasta:
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej (ok. 400-450 g)
  • 1/2 l ZIMNEGO MLEKA
  • Szczypta soli
  • Olej do wysmarowania patelni oraz tortownicy
Do nadzienia:
  • 50 dag pieczarek
  • 20 dag cebuli
  • 30 dag żółtego sera
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • ketchup
Wykonanie:
1. Wymieszaj starannie składniki na ciasto.
2. Usmaż pojedynczo naleśniki na gorącym oleju.
3. Pokrój pieczarki oraz cebulę w kostkę, podsmaż i dopraw do smaku.
4. Zetrzyj żółty ser na grubej tarce.
5. Tortownicę wysmaruj olejem i układaj w niej warstwami: naleśnik, farsz, ser, naleśnik i tak dalej…
6. Piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 160-180 stopni.
 
Smacznego!