Żurek z maślanką

Potrzebne nam będą:

  • 1,3 l maślanki Robico (np. po opakowaniu 900 g i 400 g)
  • 1 kg ziemniaków
  • Łyżka masła
  • 1-2 łyżki mąki żytniej
  • 10 dag wędzonego boczku
  • Pęto kiełbasy
  • 1-2 cebule
  • 2-3 listki laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • Pieprz, sól
  • Majeranek
  • Kilka jajek ugotowanych na twardo

 

Sposób przygotowania:

1. Pokrój ziemniaki w kostkę i ugotuj je w litrze posolonej wody z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego.

2. Drobno pokrój boczek, kiełbasę i cebulę.

3. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodaj do wywaru podsmażoną na maśle cebulę, boczek i kiełbasę.

4. Maślankę Robico wymieszaj z mąką, dodaj do wywaru.

5. Wszystko dopraw majerankiem i pieprzem.

6. Zupę można zmiksować blenderem. Podawaj z przekrojonym na połowy jajkiem na twardo.