Świeże mleko, czyli jakie?
Mleko – produkt kontrowersyjny, więc intrygujący. Ma zwolenników i przeciwników. Niektórzy twierdzą, ...
Mikrofiltracja
Mikrofiltracja to najbardziej innowacyjna i nowoczesna technologia produkcji mleka spożywczego na rynku polskim będąca wyznacznikiem ...
Mleko od kuchni
Codzienna porcja mleka może nas zaskoczyć, pokazując swoje nowe oblicze od kuchni. Ile rozkoszy i smaku da nam jako składnik ...
Szkolne mleko
Wiemy, jak ważne jest uświadamianie najmłodszych konsumentów o żywieniowej roli mleka w diecie – niezastąpionego ...
Policz się z Cukrzycą
ZUH ROBICO zrobiło szczególny ukłon w kierunku konsumentów. Od grudnia 2010 formalnie uczestniczymy w programie „Policz ...
Świeże mleko, czyli jakie?
Mleko – produkt kontrowersyjny, więc intrygujący. Ma zwolenników i przeciwników. Niektórzy twierdzą, ...
Mikrofiltracja
Mikrofiltracja to najbardziej innowacyjna i nowoczesna technologia produkcji mleka spożywczego na rynku polskim będąca wyznacznikiem ...
Mleko od kuchni
Codzienna porcja mleka może nas zaskoczyć, pokazując swoje nowe oblicze od kuchni. Ile rozkoszy i smaku da nam jako składnik ...
Szkolne mleko
Wiemy, jak ważne jest uświadamianie najmłodszych konsumentów o żywieniowej roli mleka w diecie – niezastąpionego ...
Policz się z Cukrzycą
ZUH ROBICO zrobiło szczególny ukłon w kierunku konsumentów. Od grudnia 2010 formalnie uczestniczymy w programie „Policz ...
Świeże mleko, czyli jakie?
Mleko – produkt kontrowersyjny, więc intrygujący. Ma zwolenników i przeciwników. Niektórzy twierdzą, ...
Mikrofiltracja
Mikrofiltracja to najbardziej innowacyjna i nowoczesna technologia produkcji mleka spożywczego na rynku polskim będąca wyznacznikiem ...
Mleko od kuchni
Codzienna porcja mleka może nas zaskoczyć, pokazując swoje nowe oblicze od kuchni. Ile rozkoszy i smaku da nam jako składnik ...
Szkolne mleko
Wiemy, jak ważne jest uświadamianie najmłodszych konsumentów o żywieniowej roli mleka w diecie – niezastąpionego ...
Policz się z Cukrzycą
ZUH ROBICO zrobiło szczególny ukłon w kierunku konsumentów. Od grudnia 2010 formalnie uczestniczymy w programie „Policz ...

Mikrofiltracja to najbardziej innowacyjna i nowoczesna technologia produkcji mleka spożywczego na rynku polskim będąca wyznacznikiem jakości i bezpieczeństwa produktu. ZIMNE MLEKO jest pierwszym w naszym kraju mlekiem wyprodukowanym z zastosowaniem tej metody.

Mleko poddane procesowi mikrofiltracji, czyli mechanicznej metodzie oczyszczania przy użyciu membran ceramicznych typu GP, a następnie pasteryzacji w temperaturze do 740C przez 15 sekund. Zastosowanie łącznie obu tych procesów pozwala na osiągnięcie min. 2-tygodniowej trwałości podczas przechowywania w temp. do 80C.

Mikrofiltracja krok po kroku

Proces mikrofiltracji polega na przepuszczaniu mleka przez ceramiczne membrany z porami, których wielkość nie przekracza 5 mikrometrów. Przefiltrowanie mleka przez takie membrany pozwala na usunięcie z niego bakterii oraz innych mikroorganizmów, przetrwalników, martwych komórek i innych zanieczyszczeń na poziomie 99,5%-99,9%. Gwarantuje to mniejszą ilość drobnoustrojów i przetrwalników bakteryjnych już na początku procesu termicznego. Mikrofiltracja daje możliwość zastosowania niższej temperatury pasteryzacji, gwarantującej zachowanie aktywności naturalnych substancji bakteriostatycznych występujących w mleku.

Zastosowanie samej mikrofiltracji do utrwalenia surowego mleka odtłuszczonego daje efekt w postaci redukcji ogólnej liczby bakterii o 99,91%, bakterii z grupy coli o 4 cykle logarytmiczne, enterokoków o 3 cykle logarytmiczne oraz całkowitą eliminację przetrwalników redukujących siarczyny. Zastosowanie procesu pasteryzacji po mikrofiltracji zwiększa redukcję ogólnej liczby drobnoustrojów do 99,99%. W efekcie końcowym uzyskuje się mleko pasteryzowane o składzie, właściwościach i cechach organoleptycznych najbardziej zbliżonych do mleka prosto od krowy.