Mleczny kisiel

Potrzebne nam będą:

 

  • 3 szklanki Zimnego Mleka Robico
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 laski wanilii (lub opakowanie cukru z dodatkiem prawdziwej wanilii)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

  1. Od mleka odlej ćwierć porcji i wymieszaj ją z mąką ziemniaczaną.
  2. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem i wanilią.
  3. Kiedy mleko zacznie wrzeć, dodaj do garnuszka przygotowane wcześniej mleko z mąką ziemniaczaną.
  4. Chwilę mieszaj, gotując na małym ogniu (aż masa zgęstnieje).
  5. Kisiel przelej do miseczek.

 

  • Najlepiej podawać kisiel polany owocowym syropem lub ze świeżymi owocami leśnymi, np. jagodami (właśnie zaczął się jagodowy sezon! :) ). Przepis zainspirowany książeczką "Na 100 sposobów - stawiam na mleko!"