Żółta babka wielkanocna z rodzynkami

Potrzebne nam będą:

 

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki żytniej
  • ½ szklanki Zimnego Mleka Robico

½ szklanki cukru

  •  3-4 żółtka
  • 3 dag świeżych drożdży
  • ćwierć kostki masła
  • szczypta soli
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • ½ szklanki rodzynek    
  •  masło i kaszana manna (do nasmarowania formy) 

Lukier:

  • białko z 1-2 jaj
  • pół szklanki cukru pudru
  • sok z jednej cytryny
  • sok z połowy pomarańczy

 

Ciasto:

1. Rodzynki zalej wrzątkiem, przykryj spodeczkiem i zostaw na pół godziny. Wodę można zmieszać z brandy lub innym alkoholem.

2. Drożdże wymieszaj z 2 łyżkami ciepłego mleka, łyżeczką mąki i łyżeczką cukru. Przykryj zaczyn ściereczką.

3. Utrzyj żółtka z cukrem.

4. Mąkę wymieszaj, dodaj sól.

5. Kiedy zaczyn wyrośnie, wymieszaj go z mąką, resztą Zimnego Mleka, żółtkami utartymi z cukrem i skórką z cytryny i pomarańczy. Wyrób gładkie ciasto.

6. W garnuszku rozpuść masło. Potem wlej je do ciasta i całość dokładnie wymieszaj, najlepiej mikserem.

7. Do ciasta wmieszaj rodzynki, nakryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, żeby wyrosło (na ok. 15 minut).

8. Dokładnie natłuść formę do babki (lub formę w innym kształcie) i posyp ścianki kaszą manną.

9. Przełóż ciasto do formy i odstaw je w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.

10. Piecz przez 25-35 minut w temperaturze 180 °C. Dopóki ciasto nie wyrośnie, NIE OTWIERAJ PIEKARNIKA!

11. Po upieczeniu dobrze zostawić ciasto w uchylonym piekarniku na noc. W ten sposób łatwo nie osiądzie.

 

Lukier:

1. Białka zmiksuj z cukrem pudrem.

2. Dodaj tyle soku z cytryny i pomarańczy, aż lukier nabierze wyraźnie kwaskowatego posmaku. Można dodać szczyptę kardamonu.

3. Ostudzone ciasto oblej lukrem. Całość można udekorować rodzynkami i skórką z pomarańczy.

 

Przepis podesłała nam Zosia! :)