Domowy sposób na przeziębienie

Od dzieciństwa znamy domowe sposoby na przeziębienia w sezonie jesienno-zimowym, zwłaszcza ciepłe mleko z miodem. Podawane przez mamę, czy babcię zawsze działało.

Mleko i miód, dlaczego to działa?

Mleko zawiera wiele cennych składników. Na przykład α-laktoalbumina białko, które ze względu na zawartość aminokwasu niezbędnego – tryptofanu, prekursora serotoniny, korzystnie wpływa na nastrój, a także ułatwia zasypianie. Szczególnym białkiem mleka jest też laktoferyna, która najogólniej współdziałając z innymi białkami ustrojowymi, wspiera mechanizmy obronne organizmu i ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.

Walory zdrowotne miodu są znane. Miód może przyczyniać się do obniżenia ciśnienia krwi, koić nerwy, ułatwiać zasypianie, wspomagać organizm w walce z przeziębieniem i chorym gardłem, ale także pobudzać pracę mózgu.

Mleko jak złoto!

Alternatywnym sposobem klasycznego mleka z miodem oraz ewentualnie czosnkiem jest przepis, który przywędrował zza granicy. A dokładniej z Indii, z Ajurwedy, starożytnej sztuki leczenia, pochodzi tak zwane „złote mleko”. Zastosowano w nim dodatek kurkumy. Kurkuma należąca do rodziny imbirowatych działa rozgrzewająco i ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Złote mleko ponoć działa także korzystnie na poprawę nastroju i antyoksydacyjne. Brzmi tak dobrze, że z pewnością warto spróbować i przekonać się o tym osobiście. Przepis na złote mleko tutaj.