Kefir – dlaczego warto go pić?
Spożywanie fermentowanych produktów, to doskonały sposób na zasilanie organizmu w przyjazne bakterie. Kefir jest pełen różnorodnej dobroczynnej mikroflory. Zawarte w nim bakterie mlekowe w bardzo pożądany sposób zasilają nasz rodzimy mikrobiom.
Wyjątkowy produkt dla amatorów sportu?
Pozytywne działanie kefiru mogą docenić zwłaszcza osoby aktywne fizycznie. Napój ten ma wysoką wartość odżywczą, ze względu na łatwo przyswajalne białko, makro i mikroelementy oraz witaminy. Ponadto, w czasie wysiłku fizycznego i związanych z nim przemian biochemicznych powstają i gromadzą się w mięśniach mleczany i amoniak. Nagromadzenie tych substancji przyspiesza uczucie zmęczenia i zmniejsza wydolność organizmu.
Wsparcie dla zdrowia i formy!
Spożywanie kefiru zasila mikrobiom w dobre bakterie, które działają korzystnie na stan i pracę jelit. To z kolei pozytywnie wpływa na metabolizm gospodarza. Nagromadzone w mięśniach zakwaszające substancje są szybciej neutralizowane, co zwiększa wydolność organizmu oraz zmniejsza uczucie zmęczenia podczas wysiłku fizycznego. Pijąc kefir regularnie, będziemy bardziej wydolni i mniej zmęczeni w trakcie i po treningu sportowym.