Monitoring tabel kaloryczności, wahania wagi, nieustanne balansowanie pomiędzy pysznym a zdrowym? To  szara rzeczywistość w życiu większości współczesnych kobiet. Co zrobić, żeby pięknie wyglądać i zdrowo się odżywiać, nie stosując drakońskich diet?  Wystarczy uzupełnić swój jadłospis o produkty nabiałowe, bogate w  białko, witaminy i minerały. Paniom polecamy szczególnie MAŚLANKĘ ROBICO. I pamiętajcie, produkty mleczne fermentowane, paradoksalnie nie zakwaszają !

Powstawanie maślanki

Maślanka powstaje jako produkt uboczny procesu wytwarzania masła. Obfituje w składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, m.in. w lecytynę. To właśnie dzięki niej maślanka wykazuje cenne właściwości dietetyczne, zwłaszcza korzystnie wpływa na układ nerwowy. 

Lecytyna jako wsparcie układu nerwowego

Lecytyna przychodzi z pomocą kobietom żyjącym w stresie, zmagającym się z wieloma obowiązkami, wpływa bowiem na poprawę zdolności koncentracji i pamięci, zapobiega zmęczeniu, nerwicom, a nawet arteriosklerozie. A więc docelowo, koktajle na bazie maślanki mogą pomóc ukoić zmęczony mózg, a nawet go zregenerować. Dobra kondycja psychiczna sprzyja utrzymaniu doskonałej formy fizycznej.

Orzeźwiające urozmaicenie

Maślanka oprócz wspomagania przemiany materii, posiada łatwostrawne składniki mleka, a ponadto skutecznie nawadnia i gasi pragnienie. Maślanka spożywcza to napój fermentowany z dodatkiem bakterii fermentacji mlekowej. Powstaje na skutek ukwaszania mleka dodatkiem bakterii fermentacji mlekowej. W Polsce sięgamy po mleczne napoje głównie latem. Tymczasem maślanka jest doskonałym urozmaiceniem diety bez względu na porę roku. Nie obciąża żołądka, a nawet jest trawiona 2-3 razy szybciej niż słodkie mleko spożywcze (łatwiej strawne białka mleczne). Zmiksowana z warzywami czy owocami, może stanowić sycący i zdrowy posiłek.Dodatkowo, ta od Robico jest naturalna i nie zawiera dodatku cukru. 

Maślanka jako kosmetyk

Zmęczenie malujące się na naszej twarzy, podkrążone i opuchnięte oczy… Istnieją na to  domowe sposoby. Maślanka  swoje zastosowanie znalazła także w kosmetologii. Na jej bazie powstają odżywcze maseczki dla zmęczonej cery.

Naturalnie zdrowa

W maślance występuje tyle samo witamin z grupy B, co w mleku. Wszystkie one są ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ostatnio dużo się mówi o ich korzystnym wpływie na układ nerwowy człowieka. Niektórzy lekarze uważają, że pewne schorzenia psychiczne, a nawet różne złe nastroje, trudności z koncentracją uwagi, bezsenność itp. łączą się z brakiem witamin z kompleksu B. Także picie naturalnej maślanki, bogatej w lecytynę i będącej źródłem witamin z grupy B, to doskonały sposób na wsparcie naszej kondycji psychicznej i fizycznej.