… to kefir ROBICO! Tak wynika z raportu opublikowanego wczoraj przez Portal Spożywczy. Wśród najczęściej wymienianych marek znalazł się na I miejscu KEFIR ROBICO, tak opowiedziało się 27.6 % respondentów na 1000 zapytanych.

Projekt został przeprowadzony na zlecenie Krajowego Związku Spółpdzielni Mleczarskich, a finansowany z Funduszu Promocji Mleczarstwa.

Poniżej kilka zdań z raportu „Analiza zwyczajów i postępowania konsumentów na rynku mleka i przetworów mlecznych”:

W analizie zachowań zakupowych największe grupy konsumentów wskazały na zakupy dokonywane:

  • 1 raz w tygodniu (36,3%), w następnej kolejności – 2-3 razy w tygodniu (21,8) oraz 2-3 razy w miesiącu (21,0%).
  • Największa grupa osób spożywających kefiry występuje w miastach (66,5%).
  • Konsumentami kefirów w ponad 67% są kobiety. Mężczyźni stanowią niecałe 33% osób sięgających po te napoje mleczne.
  • Typowy konsument kefirów jest konsumentem tradycyjnym, o czym świadczy to, że ponad 50% konsumentów jest w wieku 31-50 lat.
  • Najwięcej konsumentów kefiru posiada wykształcenie średnie (44,7%) oraz dochód w przedziale 1001- 2500 złotych.

Źródło : http://www.portalspozywczy.pl/mleko/wiadomosci/rynek-kefirow-jest-tradycyjny-i-dojrzaly,36655.html