Clean Label – co to oznacza?

W czasach, kiedy ze wszystkich stron płyną do nas niezliczone ilości informacji coraz bardziej istotna stała się prostota oraz przejrzystość komunikatu. Także tych zawartych na etykietach produktów spożywczych.

Z tego powodu w branży spożywczej pojawiło się pojęcie „clean label”, czyli tzw. czysta etykieta. Termin ten używany jest, aby  podkreślić, że produkt jest naturalny i nie zawiera zbędnych dodatków. Pojęcie czystej etykiety nie ma konkretnej definicji, nie jest też pojęciem prawnym, dlatego można spotkać się z różnymi interpretacjami tego terminu. Coraz częściej odnosi się on zarówno do składników żywności i wartości odżywczych, jak również do samego wyglądu treści prezentowanych na etykiecie.

Esencja smaku tkwi w prostocie

Wyjątkowa troska o jakość i najwyższe standardy produkcji, unikalne metody wytwarzania oraz mleko pochodzące od polskich krów, wszystko to sprawia, że produkty Robico mają prosty skład i jednocześnie kryją w sobie bogactwo smaku i aromatu.

Kefir Robico zawiera tylko składniki mleko i czyste kultury drobnoustrojów. Maślanka Robico powstaje przy produkcji masła i dzięki temu zawiera cenną lecytynę. Fermentowane produkty Robico w swoim składzie nie zawierają mleka w proszku.