Jak to miało miejsce w roku 2010 tak i w tym roku,  firma  uczestniczyła w 19 finale Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. ROBICO wsparło piąty już bieg przez centrum Warszawy organizowany  w ramach programu Policz się z Cukrzycą. Wszyscy uczestnicy biegu przybywający na metę (oficjalnie zarejestrowanych było 3040), otrzymywali z rąk pracowników ROBICO nagrodę w postaci „orzeźwiającego łyku zdrowia” – KEFIRU ROBICO. Krótki maraton, bieg po zdrowie, tak naprawdę wygrywał każdy kto brał w nim udział. To również swojego rodzaju współczesny manifest i popularyzacja pro-zdrowotnego stylu życia. Wspomniana wyżej porcja zdrowia, jak zwykle spotkała się z wielkim entuzjazmem ze strony mieszkańców Warszawy. Prozdrowotne postawy biegaczy oraz aura towarzysząca 19 już  Finałowi WOŚP, utwierdziła pracowników ROBICO w przekonaniu, że słusznie czynią pomagając.

W kwestii przypomnienia należy podkreślić, że  inicjatywa fundacji WOŚP w ramach walki z cukrzycą, polega na działaniach profilaktycznych. Akcja Policz się z Cukrzycą jest apelem do polskich producentów i dystrybutorów żywności, który dotyczy ułatwienia wyboru produktów żywieniowych przez osoby chore na cukrzycę.

Jednym z niezwykle istotnych elementów ułatwiających funkcjonowanie osobom chorym na cukrzycę jest pełna informacja dotycząca  żywności, którą diabetycy spożywają.

Na etykiecie produktu należącego formalnie do programu powinny znaleźć się:
    * logo Policz się z Cukrzycą, czyli charakterystyczne „serduszko orkiestry”  wokół, którego znajduje się napis Policz się z Cukrzycą,
    * tabela z wymiennikami węglowodanowymi

Takie obowiązki powinien spełnić wobec konsumenta podmiot, który wprowadza żywność na rynek. Na etykietach produktów marki Robico (ZIMNE MLEKO, KEFIR ROBICO oraz maślanki), tych w których węglowodany występują, powyższe informacje się znajdują.

Każda osoba chorująca na cukrzycę, żeby móc obliczyć ilość właściwą insuliny, jaką należy podać przy spożyciu danego posiłku, musi dokładnie znać ilość wymienników węglowodanowych, a dodatkowo tłuszczowo- białkowych.

Więcej na :
http://www.wosp.org.pl/15final/index.php/46/2