Maślanka Truskawkowa Robico
Maślanka truskawkowa Robico o smaku słodkawym i lekko kwaskowym przyniesie natychmiastowe orzeźwienie w upalne dni, ale także ...
Kefir Robico bez laktozy z l.rhamnosus
Dlaczego powstał?  Wzrastająca świadomość ludzi na temat związku diety ze zdrowiem wiąże się ze wzrostem oczekiwań ...
Kefir Robico
Dlaczego smak  KEFIRU  Robicolosalną różnicę? KEFIR Robico jest wyjątkowy, ponieważ wytwarzany jest metodą ...
Maślanka Robico
MAŚLANKA Robico - to napój fermentowany otrzymywany z naturalnej maślanki. Jest lekko kwaskowa i aromatyczna (aromaty ...
Zimne Mleko Robico
ZIMNE MLEKO to produkt otrzymany  w wyniku unikalnej metody mikrofiltracji. Mikrofiltracja to mechaniczna metoda oczyszczania ...
Śmietana Robico
ŚMIETANA ROBICO 18% tł. Pierwsza na rynku śmietana w szklanym słoiczku zabezpieczonym dodatkowo banderolą. Śmietana Robico ...
Maślanka Truskawkowa Robico
Maślanka truskawkowa Robico o smaku słodkawym i lekko kwaskowym przyniesie natychmiastowe orzeźwienie w upalne dni, ale także ...
Kefir Robico bez laktozy z l.rhamnosus
Dlaczego powstał?  Wzrastająca świadomość ludzi na temat związku diety ze zdrowiem wiąże się ze wzrostem oczekiwań ...
Kefir Robico
Dlaczego smak  KEFIRU  Robicolosalną różnicę? KEFIR Robico jest wyjątkowy, ponieważ wytwarzany jest metodą ...
Maślanka Robico
MAŚLANKA Robico - to napój fermentowany otrzymywany z naturalnej maślanki. Jest lekko kwaskowa i aromatyczna (aromaty ...
Zimne Mleko Robico
ZIMNE MLEKO to produkt otrzymany  w wyniku unikalnej metody mikrofiltracji. Mikrofiltracja to mechaniczna metoda oczyszczania ...
Śmietana Robico
ŚMIETANA ROBICO 18% tł. Pierwsza na rynku śmietana w szklanym słoiczku zabezpieczonym dodatkowo banderolą. Śmietana Robico ...

Dlaczego powstał? 

Wzrastająca świadomość ludzi na temat związku diety ze zdrowiem wiąże się ze wzrostem oczekiwań w odniesieniu do produktów spożywczych, które są w stanie wpłynąć na poprawę zdrowia, jak również dostarczają składników odżywczych. Osoby z nietolerancją laktozy do tej pory musiały rezygnować z nabiału zawierającego laktozę, aby uniknąć problemów zdrowotnych, a co za tym idzie, pozbawiały się cennych składników odżywczych zawartych w mleku i jego przetworach np. kefirze.

Obecnie na polskim rynku występuje duża ilość produktów roślinnych (np. produkty sojowe) skierowana między innymi do osób z nietolerancją laktozy. Jednak produkty te nie zastąpią całkowicie produktów mlecznych bogatych w łatwoprzyswajalne składniki odżywcze: wapń, białko, witaminy B2, B6, B12 i kwas foliowy.

Kefir Robico bez laktozy ze szczepem bakterii lactobacillus rhamnosus daje możliwość delektowania się smakiem tego fermentowanego napoju mlecznego oraz korzystania z jego dobroczynnych dla organizmu właściwości także klientom z nietolerancją laktozy.

„Nie zawiera laktozy” - co kryje się pod tym terminem?

Nietolerancja laktozy jest zaburzeniem trawienia, w którym organizm wytwarza za mało enzymu laktazy lub nie wytwarza go wcale. W przypadku nietolerancji laktozy spożycie produktów ją zawierających prowadzi do problemów gastrycznych. Laktaza jest niezbędna do prawidłowego rozkładu laktozy (cukru obecnego w mleku i jego przetworach). Przy produkcji Kefir Robico bez laktozy ze szczepem bakterii lactobacillus rhamnosus został zastosowany enzym laktaza, który rozkłada cukier mlekowy (laktozę) na dwa cukry proste: glukozę i galaktozę. Te cukry proste dają wyższy poziom odczucia słodyczy.

Lactobacillus rhamnosus – moc probiotyku w butelce kefiru 

Większość probiotyków to lactobacillusy lub bifidobacterie. Odgrywają istotną rolę pośród normalnej korzystnej mikroflory, która w sposób naturalny obecna jest w układzie jelitowym ludzi i zwierząt. Kefir Robico bez laktozy zawiera Lactobacillus rhamnosus – szczep bakterii probiotycznych. Bakterie te mogą w sposób korzystny wpływać na zdrowie i samopoczucie osób spożywających produkty z ich zawartością, m.in. ze względu na:

  • Efekt immunostymulacyjny – zdolność  bakterii do wzmacniania systemu immunologicznego i poprawy odporności na zachorowania infekcyjne
  • Optymalnie funkcjonujący system immunologiczny jest ważną ochroną przed chorobami infekcyjnymi i nowotoworami
  • Wpływają korzystnie na trawienie i perystaltykę jelit
  • Posiadają zdolność do przeżywania w niskim pH (np. pH żołądka) i relatywnie wysokiej koncentracji soli żółciowych,                                                       co pozwala na funkcjonowanie i pozytywne oddziaływanie bakterii w ludzkim przewodzie pokarmowym
  • Wspomagają odchudzanie poprzez wspieranie gospodarki tłuszczowej w organizmie.

Dla kogo Kefir Robico bez laktozy ze szczepem bakterii lactobacillus rhamnosus:

  • w pierwszej kolejności to produkt dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy;
  • dla klientów poszukujących produktów, które w sposób naturalny mogą korzystnie wpływa na ich samopoczucie;
  • dla wszystkich tych, którzy wolą produkty mleczne fermentowane o łagodniejszym i delikatniejszym smaku;
  • ze względu na swój wyjątkowy smak powinien także świetnie sprawdzić się jako produkt dla dzieci.