Chleb na kefirze Robico

Potrzebne nam będą:

  • 1,5 szklanki kefiru ROBICO
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

 

  1. Drożdże wymieszaj z kefirem, wodą, cukrem i szklanką mąki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
  2. Po upływie tego czasu dodaj resztę mąki oraz sól i wyrabiaj ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne.
  3. Uformuj z ciasta bochenek, umieść go na posmarowanej i lekko posypanej mąką blasze, znów przykryj bawełnianą ściereczką. Pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  4. Kiedy wyrośnie natnij chleb na krzyż i posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
  5. Piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.